Diş Çekimi İşlemleri - Diş Çekimi Sonrası yapmam Gerekenler Nedir ?

Dişler konservatif, periyodontal, protetik, ortodontik ve cerrahi yöntemler ile ağız içinde tutulamadıklarında veya varlıkları hastada sistemik, ağız içi ve bölgesel açıdan zarar oluşturacak ise çekilirler. Diş çekimini gerektiren bazı durumlar şunlardır:


·        Endodontik ve cerrahi tedavilerle iyileşemeyeceği düşünülen apikal kemik iltihaplar

·        Kök kırıkları

·        Aşırı derin periyodontal cepler

·        Eğer çekim ile enfeksiyonun yayılması engellenecek ise akut enfeksiyonlu dişler

·        Endokardit riski olan hastalarda enfeksiyon odağının ortadan kaldırılması için,

·        Ortodontik nedenler ile

                Dişler enfeksiyonun her evresinde çekilebilirler. Şişliğin geçmesini beklemek enfeksiyonun iyileşmesini gereksiz bir şekilde geciktirir. Bu durumun tek istisnası 20 yaş dişlerinin akut perikoroner enfeksiyonudur.

Bunun yanında, radyoterapi, kemoterapi veya immünosüpresyon tedavisi öncesi ve enfeksiyon odağının tedavisi için diş çekimi yapılabilmektedir. Ancak, bu hastalarda diş çekimi çok dikkatli yapılmalı ve sistemik tedaviye başlanmadan en az 3 hafta önce sonlanmalıdır.

Diş çekimi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler;

·        Çekim sonrasında ağzınıza yerleştirilen tamponu 20 dk süre ile ısırınız. Bu tamponu çıkardıktan sonra yerine yeni bir tampon koymayınız.

·        Çekimden sonra sızıntı şeklinde kanama olması normaldir. Bu durum 48 saat kadar sürebilir. Ağzınızda biriken kanı tükürmeyiniz. Soğuk su ile ağzınızı çalkalayınız.

·        Çekim sonrasında 2 saat süre ile herhangi bir şey yiyip, içmeyiniz. Daha sonra ise mümkün olduğunca ılık ve yumuşak gıdalar alınız. Sıcak ve soğuktan kaçınınız.

·        Çekim sonrasında 24 saat süre ile sigara ve alkol kullanmamaya özen gösteriniz.

·        Ağız temizliğinize dikkat ediniz. Ağzınızda açık bir yara olduğunu düşünerek daha fazla temiz tutmaya, fırçalamaya ve gerekirse hekiminizin önerdiği gargarayı kullanmaya çalışınız.

·        Hekiminizin önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanınız. Herhangi bir ilaç önerilmemesi halinde antibiyotik kullanmayınız, aspirin gibi kanınızı sulandırma özelliği olan ağrı kesicilerden uzak durunuz. Ve ağrı kesicinizi dozunda alınız.

·        Acil bir durumda hekiminizi arayınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Beyaz Diş Teli Fiyatları

Diş çürümesinin ciddi zararları nedir ?

Diş Teli Kullananlar Nelere Dikkat Etmeli?