Diş Taşı Nasıl Oluşur Zararları Nelerdir ?

Diş taşı oldukça sık görülen ve dişlerin düzenli fırçalanmaması durumunda diş üzerinde oluşan sarı ve ya siyah renkli bölgelerdir. Diş taşı temizlenemdiği taktirde diş üzerinde hoş olmayan görüntülere neden olur.  Bu yüzden insanlar diş taşlarını temizlemek için genelde bir doktora başvururlar. Diş taşı diş mindesine zara verdiği gibi, dişin tamemen yok olmasına neden olacak zararları olabilir.
Diş Taşı Nasıl Oluşur?
Diş taşı, bazı gıdalar tüketildikten sonra dişler fırçalanmassa diş üzerindeki bakterilerin bu gıdaları parçalaması sonucu oluşmaya başlar. Korbonhitratca yoğun olan; süt , yoğut, peynir gibi besinler yendikten sonra diş üzerinde parçalar halinde kalabilirler. Eğer dişler fırçalanmazsa ağız içindeki bakteriler çoğalarak, diş üzerindeki kırıntıları parçalayaıp asit oluştutur. Zamanla diş üzerinde oluşan asitler, diş minesine zarar vererek diş taşı oluşturur. Eğer diş taşları tedavi edilmesse diş çürüğüne neden olabilir.

Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Diş taşından korunmanın en iyi yöntemi günde en az iki kez dişlerinizi düzenli olarak fırçalamaktır. Düzenli diş fırçalama ile dişleriniz daha sağlıklı olacaktır. Vakit buldukça diş aralarını temizlemek için diş ipi kullanabilirsiniz. Böylece diş arasına sızan artıklardan kurtulmuş olursunuz. Belli aralıklarla bir diş doktoruna görünmelisiniz. Böylece dişinizde tartar oluşmasına enel olabilirsiniz. Yediklerinize içtiklerinize dikkat etmeniz gerekmektedir. Normal saatlerde yemek yemeğe çalışın. Ara öğünlerde birşeyler atıştırmaktan mümkün oldukça kaçının. Eğer dişinizde taş oluşumu hızlanmışsa dişinizi temizletin ve hatta gerekli durumlarda diş dolgusu için doktorunuzla görüşün.
Diş taşı oluşumu malesef günümüzde oldukça yaygın. 

Genelde diş üzerindeki artıkların iyi temizlenmemesinden kaynaklanır. Diş taşı oluşmaması için ağız temizliğine özen gösterin. Ancak ağız temizliğine maselef bir çok insan dikkat etmez. Ülkemizde neredeyse insanlar belli özel günler hariç dişlerini fırçamaz. Bundan dolayı toplum içinde dişlerinde taş olan bir çok birey vardır. Diş taş oluşursa doktora gidip tedavi olmanız en iyisidir. Yukarıda saydıklarım diş taşını önleme ve diş taşı oluştuktan sonra yapılacaklarla ilgili. Tabi en önemli olan sağlığınıza dikkat edin.
Konuya Benzer Yazı bulunamadı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Beyaz Diş Teli Fiyatları

Diş çürümesinin ciddi zararları nedir ?

Diş Teli Kullananlar Nelere Dikkat Etmeli?